În lipsa experienţei sau în lupta pentru un job care cere specializare, un masterat poate fi un avantaj considerabil. Menirea sistemului Bologna, adoptat de România în 2004, a fost de a întări rolul studiilor de masterat în parcursul educaţional şi profesional al studenţilor. Cât de mult contează cei doi ani de studiu după terminarea ciclului de licenţă şi ce tip de absolvenţi caută angajatorii?
"Pentru pozitiile de entry level, angajatorii apreciază atât studiile efectuate în străinătate, cât şi programele de master susţinute în universităţi din ţară sau străinatate, iar pentru joburi de mid level/executive position se pune mare accent pe programele de MBA, ce oferă o perspectivă teoretică, dar mai
ales practică, inegalată de niciun alt curs/program de dezvoltare profesională", spune Laura Chilom, PR Manager la eJobs.ro.
Potrivit unor cifre INS date publicităţii în 2010, mai mult de jumătate dintre managerii români nu aveau diplome de masterat. Situaţia s-a schimbat în ultimii ani, iar factorii care au contribuit sunt adoptarea sistemului Bologna de către sistemul universitar românesc, care a adus recunoaşterea internaţională a diplomelor de masterat, creşterea competitivităţii pe piaţa muncii şi dorinţa a a tot mai multor tineri români de a pleca în străinătate, pe joburi mai bine plătite, unde diplomele sunt relevante.
Potrivit eJobs.ro, domeniile în care se găsesc cele mai multe locuri de muncă pentru absolvenţii de studii universitare sunt IT(software+hardware), Cercetări/ Marketing, Sondaje, Inginerie, Telecomunicatii, Advertising, Finante/Contabilitate.
Angajatorii pun mai ales preţ pe calitate şi nu pe cantitate, crede specialistul în resurse umane George Butunoiu: "Găsirea unui loc de muncă după terminarea şcolii e o chestiune care ţine exclusiv de candidat în România şi în multe alte locuri din lume.