Tarifele de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat vor fi majorate din 1 aprilie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, iar de la 1 iulie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici.
De asemenea, tarifele de furnizare a gazelor naturale se vor majora de la 1 octombrie 2013 cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici şi cu 2% pentru consumatorii casnici.
Începând cu 1 iulie 2013 se vor stabili şi aplica tarifele de distribuţie aferente primului an din cea de-a treia perioadă de reglementare şi va începe recuperarea veniturilor amânate din perioada 2009 - 2012. Tarifele vor fi majorate în conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României faţă de FMI, BM şi CE, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale.
Potrivit raportului ANRE, în 2013 trebuie stabilite investiţiile necesare în sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de către România, a implementării contorizării inteligente la 80% din consumatori până în 2020. În acest context, fiecare operator de distribuţie trebuie să deţină un plan concret pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente şi efectele financiare asupra planurilor de investiţii.
De asemenea, România trebuie să dezvolte reţelele de distribuţie pentru a putea fi posibilă conectarea de capacităţi de regenerabile suficiente, astfel încât să poată să acopere cota de 38% din producţia de energie electrică până în 2020.
Obiectivele stabilite vizează şi reducerea consumului propriu tehnologic prin reţele până cel puţin la limita de 9% din energia intrată în conturul comercial de distribuţie, creşterea calităţii serviciului de distribuţie, evaluarea condiţiilor de conectare a micilor producători în resurse regenerabile şi în cog