Chiar dacă doctoratul lui s-a dovedit un plagiat ordinar se presupune că Victor Ponta este bine suficient de familiarizat cu dreptul pentru a cunoaște și geneza și necesitatea instituțiilor pentru combaterea corupției endemice.
„Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă Agenția Națională de Integritate și Direcția Națională Anticorupție. [...] Noi am intrat pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. [...] Dacă ni se spunea în 2007, „nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA poate că ne gândeam de mai multe ori”.
Afirmația de mai înainte, nu prea responsabilă pentru un șef de guvern și ne-europeană în substanță, aparține proeuropeanului declarat Victor Ponta, întâmplător și pasager, prim ministru al guvenului României. Făcută de Crin Antonescu sau de noua stea a liberalismului românesc, Gigi Becali, ar fi putut fi pusă pe seama naționalismului vâscos în care înoată mulți politicieni din coaliția la putere și pentru care Europa este doar o vacă bună bună de muls.
Insă cazi pe gânduri când știi că afirmația apariține unui jurist cu doctorat, școlit în prin străinătate. Chiar dacă doctoratul lui s-a dovedit un plagiat ordinar, iar studiile în străinitate cam precare, se presupune că Victor Ponta este bine suficient de familiarizat cu dreptul pentru a cunoaște și geneza și necesitatea instituțiilor pentru combaterea corupției endemice care afecteza țara de două decenii, în folosul celor care exercită putere. Are câteva cazuri spectaculoase chiar în propriul partid.
Noul scandal, generat de escaladarea conflictului dintre președinte și primul ministru, a izbucnit exact în momentul în care Victor Ponta afirma, pentru uzul străinătății, că o coabitare este posibilă, pentru că „testul din vară ne-a schimbat pe amândoi”. Mai mult, în mod am