Daniela Knecht a pierdut un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva statului roman, pe care il acuzase ca, prin decizia de a-i muta embrionii de la o clinica la alta i-a refuzat dreptul la a alege un medic, deci i-a incalcat viata privata si de familie si a impiedicat-o sa aiba un copil prin fertilizarea in vitro.
In cea mai recenta decizie privind fertilizarea in vitro, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a conchis ca statul roman a actionat corect mutand embrionii la o institutie de stat, scrie bionews.org.uk.
Daniela Knecht a depozitat 16 embrioni in 2008 la o clinica din Bucuresti, ce a fost inchisa un an mai tarziu, in cadrul unei anchete privind licenta de functionare ca banca de embrioni. Tot materialul genetic din clinica a fost confiscat de stat si embrionii lui Knecht, impreuna cu ceilalti depozitati acolo, au fost transferati la Institutul Mina Minovici.
Ingrijorata de starea embrionilor, dupa ce a discutat cu mai multe institutii inclusiv Ministerul Sanatatii, Knecht a incercat sa ii recupereze. Transferul nu a mai avut loc, dupa ce Agentia Nationala de Transplant din Romania a refuzat aceasta actiune, motivand ca nu poate garanta ca minimele conditii sanitare au fost indeplinite pentru conservarea embrionilor, avand in vedere ca institutia medicala ce i-a depozitat prima data nu avea licenta.
Knecht a dat in judecata Agentia, iar instanta suprema a decis, in mai 2011, ca agentia trebuie sa autorizeze transferul embrionilor. Knecht nu a reusit insa sa transfere embrionii la o alta clinica, intrucat aceasta a cerut intregul istoric al depozitarii.
Procurorii romani, care anchetau cazul clinicii fara licenta, au decis apoi transferul embrionilor la o alta institutie de stat, care i-a preluat in octombrie 2011. Knecht sustine ca transferul s-a facut fara acceptul sau si ca