Cel mai vechi supercomputer din lume a fost reasamblat şi pus în funcţiune după ce a fost uitat într-un depozit timp de 20 de ani. Numit Harwell Dekatron sau WITCH, supercomputerul erei sale a fost reasamblat în sfârşit după trei ani de reabilitare.
Cu o greutate de 2,5 tone şi mare cât o cameră, computerul şi-a luat locul de drept în Muzeul Naţional al Computerelor din Bletchley Park, Buckinghamshire (Marea Britanie). Comparativ cu supercomputerele din ziua de azi, Harwell este atât de încet, încât viteza de calcul nu poate fi specificată în termeni tehnici actuali, susţine publicaţia „The Daily Mail".
Procesor de 8 milioane de ori mai lent decât cel de pe iPhone
„Funcţionează la fel de repede ca o persoană îndemânatică pe un calculator de mână. Nu a fost conceput pentru viteză, ci pentru fiabilitate", a susţinut un purtător de cuvânt al proiectului. Astfel, într-un test de fiabilitate, computerul a fost pus faţă în faţă cu oameni, care introduceau informaţiile manual. După jumătate de oră, oamenii s-au retras, obosiţi şi înfrânţi, în timp ce computerul calcula în continuare.
Acesta are un procesor cu o viteză estimată la 100 Hz, care este de 8 milioane de ori mai încet decât procesorul unui iPhone, care are 800 Mhz.
Computerul funcţionează cu tuburi umplute cu gaz, cunoscute şi sub numele de Dekatrons, similare cu memoria RAM folosită pentru computerele moderne. Acestea au o capacitate de stocare egală cu 7,200 bytes, de două milioane de ori mai puţin decât un iPhone de 16 GB.
Cum a fost redescoperit
Computerul a fost meticulos reasamblat de către o echipă de entuziaşti, alături de câţiva dintre designerii originali. Proiectul de restaurare a început după ce administratorul muzeului a văzut câteva poze ale acestuia, descoperindu-l apoi într-un centru de stocare.
„L-am văzut prima dată când eram student prin anii `70, e