Scris de Cristian Horgoș - Capului Academiei Române i-a surâs ideea orădeană de a se înfiinţa un Institut de Cercetare sub egida forului.
„Deşteaptă-te, române” şi „Gaudeamus” au răsunat luni, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, la intrarea a doi oaspeţi de prim rang: nimeni altul decât preşedintele Academiei Române – academicianul Ionel Haiduc, alături de unul dintre vicepreşedinţii săi, academicianul Marius Sala.Respectă Medicina
Preşedintele Academiei a explicat de ce a acceptat invitaţia de a deschide «Zilele Medicale Orădene – ediţia 2012».
„Am primit cu plăcere invitaţia din două motive. Primul este că, din punctul meu de vedere, profesia de medic este una din cele mai respectabile. Medicii pot face minunile de care avem cea mai mare nevoie, uneori, în viaţă. În al doilea rând, am vrut să demonstrez că deşi Universitatea din Oradea se află lângă graniţă, nu este o universitate periferică. Sigur că, pentru a performa, e nevoie de pasiune, entuziasm, multă muncă şi chiar şi puţin noroc. Universitatea din Oradea are un număr foarte mare de studenţi astfel că poate şi trebuie să contribuie la dezvoltarea ştiinţei şi culturii în această zonă”, a declarat academicianul Ionel Haiduc, în aplauzele asistenţei.
Prim-academicianul ţării a prins din zbor şi ideea lansată cu câteva minute înainte de preşedintele Senatului Universităţii Oradea, Sorin Curilă, şi anume de a se crea un Institut de Cercetare sub egida Academiei Române.
„M-a surprins această propunere, dar într-un mod plăcut. N-aş putea spune acum, pe loc, care va fi domeniul de cercetare al unui astfel de Institut. S-ar putea opta, de altfel, pentru un Centru de Cercetare, fiindcă înfiinţarea unui Institut implică multă birocraţie, fiind nevoie şi de o hotărâre de Guvern. Însă un Centru de Cercetare se poate înfiinţa fiindcă ţine doar de autoritatea Academiei. Sigur, şi un sprijin