Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, economistul german Hans-Werner Sinn avertizează cu privire la pericolele uriaşe asociate cu o continuare a politicilor actuale de salvare, arătând de ce consideră el că Grecia şi Portugalia ar trebui să părăsească temporar zona euro şi de ce pieţele financiare sunt iraţionale, informează Agerpres.
Economiştii au idei complet diferite despre modul în care euro poate fi salvat. Sinn sugerează, de exemplu, că unele ţări ar trebui să părăsească temporar zona euro până când îşi vor restabili competitivitatea.
Alţii, în schimb, recomandă colectivizarea datoriilor în întreaga zonă euro. Cum ar trebui să se descurce politicienii cu astfel de sfaturi contradictorii? - îl întreabă Spiegel.
Sinn speră într-o stabilizare a euro. În opinia sa, criza euro are loc în faze şi se spune întotdeauna că nu există nicio alternativă la următoarea fază, pentru că, în caz contrar, euro s-ar prăbuşi. Deci, nu a existat nicio alternativa atunci când BCE a acordat împrumuturile din sistemul ''Target'', atunci când a forţat Bundesbank să achiziţioneze obligaţiuni suverane din ţările sud-europene împotriva voinţei sale şi atunci când au fost aprobate fonduri de salvare din ce în ce mai mari. Acum se preconizează crearea unei uniuni bancare pentru a socializa datoriile băncilor din Europa de Sud. Următorul pas va fi introducerea de eurobonduri. Deşi guvernul german le-a respins vehement, atunci când Franţa va fi afectată de criză, executivul german nu va mai putea refuza această cerere, spune Sinn. Această evoluţie va conduce în final la un sistem care are prea puţine în comun cu o economie de piaţă. BCE şi Mecanismul European de Stabilitate (MES), succesorul permanent al fondului de salvare actual, vor îndruma fluxul de capital - cu aprobarea guvernelor din zona euro - spre ţările în care acesta nu mai vre