Ordonanţa de urgenţă privind achiziţia centralizată de către Ministerul Sănătăţii a produselor destinate spitalelor a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, urmând ca ministerul să emită un ordin prin care să stabilească exact produsele care vor fi astfel achiziţionate.
"Urmează să facem un ordin care să prevadă ce centralizăm, ce va intra sub incidenţa acestei ordonanţe şi metodologia care va fi urmată de minister pentru realizarea licitaţiilor într-un mod transparent", a spus în şedinţa de guvern ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
Ordonanţa stabileşte că Ministerul Sănătăţii va efectua achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, cu argumentul că au fost constatate cazuri când preţul de cumpărare a unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta.
Ministerul va fi astfel desemnat ca unitate de achiziţii centralizată.
În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto. În acest condiţii, spun iniţiatorii proiectului, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la acelaşi produs şi cu aceleaşi specificaţii tehnice, chiar şi în situaţia în care acesta provine de la acelaşi producător sau distribuitor. În unele cazuri, preţurile de achiziţie au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Prin desemnarea sa ca unitate de achiziţii centralizată, ministerul preconizează că vor f