Vaccinul antituberculolos (BCG) realizat de Institutul Cantacuzino nu a înregistrat nicio reacţie adversă la administrarea din perioada 2005-2011, au informat oficiali din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). În schimb, vaccinul importat din Danemarca nu a fost la fel de eficient.
Potrivit informaţiilor din baza de date aferentă produsului autohton, nu au fost înregistrate reacţii adverse ale vaccinului pus pe piaţă de Institutul Cantacuzino. Pentru vaccinul BCG folosit în prezent, produs de Statens Serum Institut și importat din Danemarca , au fost 12 raportări de reacţii adverse în 2012, conform reprezentanților ANMDM. Din totalul acestora, patru au fost făcute de către firma daneză şi raportate direct în baza de date europeană EudraVigilance, iar opt au fost raportări spontane primite de ANMDM de la medici pediatri, validate de Agenţie şi retransmise în EudraVigilance, au mai precizat oficialii ANMDM.
Arafat: Au fost 115 cazuri de reacții adverse la vaccinul din import
"Este vorba în principal de limfadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici - n.r.) generată de vaccin, cu recuperare ulterioară", au mai spus aceleaşi surse. Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, pe 16 noiembrie, că au fost semnalate recţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri. Situaţia urmează să fie analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de OMS.
"O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse, pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea 79,1 sunt reacţii lo