Tehnicile de meditaţie au un efect real de protecţie a organismului împotriva bolilor cardiovasculare, a dovedit cel mai important studiu pe acestă temă de până acum.
Legătura dintre meditaţie şi evoluţia pozitivă a bolilor cardiovasculare nu este o idee nouă a cercetătorilor, însă niciunul dintre studiile anterioare nu au putut să o dovedească. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Management Maharishi din Iowa, SUA, au reuşit să demonstreze că, pe lângă medicina clasică, utilizarea unei tehnici care face legătura între minte şi corp, cum este meditaţia transcedentală, poate avea un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare, după cum a explicat profesorul Robert Schneider, coordonatorul studiului.
La cercetarea americană au participat 200 de afro-americani diagnosticaţi cu boli cardiace. Ei au fost împărţiţi, aleatoriu, în două grupuri: unii au urmat un program educaţional, care implica o dietă uşoară şi exerciţii fizice, iar ceilalţi au beneficiat de un program de meditaţie transcedentală, potrivit publicaţiei americane „Time".
Efectele, sesizabile în cinci ani
Meditaţia transcendentală implică izolarea de problemele din lumea exterioară şi concentrarea pe lumea interioară sau odihna în timp ce subiectul rămâne activ. Toţi participanţii au continuat să primescă medicaţia prescrisă de medic.
După cinci ani, cercetătorii au descoperit o reducere cu 48% a riscului de atac de cord, de accident vascular cerebral şi de deces în rândul practicanţilor de meditaţie transcedentală, faţă de grupul care a participat la programul educaţional. Practicanţii au avut o reducere cu 4,9 mmHG a tensiunii arteriale sistolice şi, de asemenea, au prezentat niveluri mai mici de stres şi de mânie.
„Este ca şi cum am descoperi o nouă clasă de medicamente", a spus Schneider, referindu-se la puterea meditaţiei în îmbunătăţirea stării de sănătate a pac