Aurul a devenit colacul de salvare al investitorilor pe termen lung din intreaga lume, inclusiv a celor din Romania. In conditiile in care celelalte active, de la actiuni la imobiliare, au intrat in “hora” speculatiilor, aurul si partial argintul au redevenit etalonul principal intr-o lume financiara data peste cap de criza.
Cei care au cumparat aur in ultimii doi ani au dat lovitura. Potrivit specialistilor, la fiecare 100 de lei investiti, ei au castigat cate 60 de lei.
Pretul aurului este in crestere de 12 ani, cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii 90 de ani, marii investitori, de la George Soros la John Paulson, acumuland detineri record. Pretul aurului a crescut in acest an cu 11%, dupa ce a atins in septembrie 2011 un maxim istoric de 1.921,15 dolari pe uncie.
Luni, la New York, pentru a doua sesiune bursiera consecutiva, pe fondul deprecierii dolarului si al temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu, care au alimentat cererea pentru acest metal considerat investitie sigura, cotatia aurului cu livrare in decembrie a crescut, cu 0,9% la Comex New York, ajungand la 1.729,40 dolari uncia.
La Londra, aurul cu livrare imediata avea o cotatie de 1.729,85 dolari/uncie, mai mare cu 0,9% fata de ultima zi a saptamanii trecute.
Potrivit analistilor citati de DailyBusiness.ro, cotatiile internationale ale aurului vor creste in fiecare trimestru al anului viitor si vor ajunge, in ultimele trei luni din 2013, la o medie de 1.925 dolari pe uncie (aproximativ 62 dolari pe gram).
“Aurul a avut cel mai mare randament in 2010, in jur de 40%. Credem ca pana la finele anului vom avea o crestere de 20%, urmand ca in 2013 sa avem acelasi model de consolidare si de crestere”, a declarat Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank.
Cine cumpara aur in Romania? @