Peste 200 de motive ornamentale, utilizate din ce in ce mai rar in satele maramuresene la brodarea stergarelor, covoarelor sau costumelor populare traditionale, au fost reproduse intr-un album dedicat acestora. Proiectul “Recuperarea modelelor strabune – din sertarele muzeului: de la bunici la stranepoti” isi propune sa revitalizeze modelele ornamentale vechi din domeniul textilelor, multe dintre ele fiind in colectiile Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare.
”Pogmatele” sau ”carpele de modele” au fost analizate in cadrul proiectului cu scopul de a fi salvate de la disparitie. Descrierea motivelor a fost realizata de mesteri populari. ”Am considerat, colectia si revista nefiind o cercetare exhaustiva a ce inseamna cele 213 pogmate, ca e nevoie de cateva informatii de background, de fond, privind modelele traditionale si ce inseamna ele. Am incercat sa dam cateva informatii la modul general. Fiecare model este descris cu dimensiunile sale , explicatiile originale daca erau trecute, dupa care apar cele culese din diverse sate din cadrul proiectului”, a aratat editorul albumului, Bogdan Iuga.
Revista culturala ” Calendarul Maramuresului ” mai cuprinde sute de texte lirice populare, dar si ghicitori, proverbe sau ziceri locale. Totodata, studii pe aceeasi tema, prezentate de persoane din mai multe zone ale tarii au fost incluse in album.
Proiectul s-a derulat in perioada aprilie – noiembrie 2012 si a fost initiat de Fundatia Social-Culturala pentru Democratie ”identitate, unitate, generozitate, actiune”, in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman Bucuresti, Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, Scoala cu clasele I – VIII ”Vasile Lucaciu” Sisesti, Scoala de Muzica si Arte Plastice Sighetu Marmatiei si Asociatia Creatorii frumosului Tisa. Finantarea proiec