Mai mult de jumătate dintre tinerii din Capitală cu vârste între 10 şi 18 ani au fost implicaţi în cazuri de violenţă verbală, cartierul în care locuiesc şi şcoala fiind principalele medii în care ei sunt agresaţi, de obicei de către persoane necunoscute sau de alţi elevi, potrivit unor studii.
IMAS a realizat, la solicitarea Romtelecom, două studii, unul calitativ şi unul cantitativ, privind violenţa verbală în rândul tinerilor în Capitală, care arată că incidentele de violenţă verbală implică preponderent persoane necunoscute (45 la sută) sau alţi elevi (aproape 40 la sută).
Copiii şi tinerii implicaţi în studiu au spus că, la şcoală, cele mai multe cazuri de violenţă verbală sunt între elevi, pe când în cartier, sunt între persoane care nu se cunosc, participante la trafic (şoferi, pietoni), care surclasează chiar şi cazurile care implică interlopii sau "băieţii şmecheri", potrivit autorilor studiilor.
"60 la sută dintre respondenţi, cu vârste între 10 şi 18 ani, au fost implicaţi în cazuri de violenţă verbală. Acest tip de violenţă se întâmplă cu preponderenţă în cartierul în care locuiesc cei intervievaţi (aproape jumătate dintre cazuri: 46,7 la sută) şi şcoală (33,5 la sută)", rezultă din studiul cantitativ prezentat marţi.
Majoritatea respondenţilor elevi consideră că cel mai mare risc din perspectiva violenţei este asociat cu "să fiu jignit/ă /înjurat/ă de colegii mei", urmat de "să fiu ameninţat/ă de anumiţi colegi din şcoală", urmat de riscul de furturi de bunuri personale de către colegi sau de acte de tâlhărie la ieşirea de la şcoală.
Cercetarea calitativă a evidenţiat faptul că agresivitatea verbală sau "uşoara îmbrânceală" tinde să devină normă comportamentală în ceea ce priveşte frecvenţa şi acceptarea socială, adică nu mai sunt percepute ca manifestări de ostilitate.
În contextul în care aproape doi din trei t