* 2012 a marcat o revenire a navelor fluviale de pasageri în portul Constanţa
* Pentru 2013 se estimează o creştere de cel puţin 15% a numărului de escale
În acest an, în portul românesc Constanţa, au acostat 52 de nave de pasageri, dintre care 11 fluviale (după pauza din perioada 2009 - 2011, când efectuau aproape 50 de escale pe an, la Constanţa) şi restul maritime, potrivit concluziilor reprezentanţilor Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC), publicate în baza unui raport întocmit pentru finalul sezonului de croaziere.
Navele au adus la bord 34.000 de turişti din diferite colţuri ale lumii, care au ales să viziteze, pe durata prezenţei în România (12 ore, cât durează o escală), obiectivele turistice din municipiul şi judeţul Constanţa (tur al oraşului şi un prânz cu spectacol folcloric la "Nunta Zamfirei" ori o degustare de vinuri la Murfatlar, vizitarea monumentului Tropaeum Traiani sau a cetăţii Histria), Delta Dunării şi Bucureşti (Palatul Parlamentului).
Directorul general al APMC, Decebal Şerban a declarat: "Numărul pasagerilor înregistraţi în acest an este cu circa 43% mai mare faţă de anul trecut (iniţial, APMC estimase o creştere cu aproximativ 7% - n.r.) tendinţa de creştere urmând să se păstreze şi pentru 2013, consolidând astfel poziţia Portului Constanţa în topul porturilor de la Marea Neagră. Compania noastră este membră a asociaţiei internaţionale < MedCruise > din anul 2007 şi depune eforturi susţinute pentru atragerea în Portul Constanţa a marilor companii de croazieră. Facilităţile oferite de terminalul de pasageri din Constanţa se situează în gama de top a porturilor europene. Recent, am redus cu 50% tarifele pentru pasagerii sosiţi în portul Constanţa la bordul navelor fluviale, pentru escale mai mici de 48 de ore".
* Sezonul de croaziere a fost deschis de nava The Oceanic şi închis de Pacific