Presedintele francez, Francois Hollande, pare a fi abordat politica hotarata a predecesorului sau, Nicolas Sarkozy, fata de Primavara Araba. Hollande a recunoscut noua alianta a opozitiei din Siria, cel mai probabil cu scopul de a asigura interesele pe termen lung ale Frantei in regiune si pentru a-si crea o imagine credibila pe scena internationala.
Dezavantajul politicii "Sarkozy" este ca Franta ar putea ramane izolata pe scena internationala, scrie Reuters, aratand ca putine tari au urmat exemplul Parisului.
Inainte de recunoasterea opozitiei siriene unite, Hollande nu s-a remarcat decat prin ezitari in relatia cu Siria, mai ales comparativ cu felul in care Sarkozy a condus eforturile occidentului de a-l indeparta de la putere pe liderul libian Moammar Gaddafi.
Saptamana trecuta insa, Hollande s-a inspirat din curajul lui Sarkozy si a recunoscut Coalitia Nationala Siriana, pe care o sprijina pentru a-l indeparta de la putere pe presedintele Bashar al-Assad. Mai mult, Hollande se gandeste sa livreze arme rebelilor.
Hollande spera ca, astfel, Franta va avea un rol decisiv in modelarea viitorului Siriei. Mai mult, a dat dovada de spirit de lider, ceea ce nu poate decat sa-i ajute in sondajele interne.
"Hollande a fost acuzat ca nu este egalul lui Sarkozy asa ca doreste sa arate ca este capabil de o politica externa dinamica", arata Denis Bauchard, director pentru Orientul Mijlociu al MAE francez in anii '90.
"Incercam sa punem in loc un guvern democratic stabil, asa incat sa arate opiniei publice arabe ca aceasta regiune ramane o prioritate pentru noi si vrem sa jucam un rol major", spune acesta.
Parisul se teme ca perioada de timp in care se poate uni opozitia se termina si cu cat persista dezbinarea, cu atat elemente jihadiste si din al-Qaida, ostile occidentului, vor aparea la cond