La o jumătate de an după ce a preluat puterea, USL încă se mai screme cu schimbarea şefilor serviciilor guvernamentale deconcentrate, fiindcă de "garda veche" nu se poate scăpa aşa uşor.
Motivul? Majoritatea directorilor unşi de PDL şi UDMR nu vor să renunţe la scaune şi, în cel mai bun caz, se retrag numai după ce li se dă un alt post, fie de directori adjuncţi, fie de şefi de serviciu sau de birou în aceleaşi instituţii. Profitând că fostul premier Emil Boc a blocat angajările în sectorul bugetar, dar a permis mutarea funcţionarilor de pe poziţii de conducere pe posturi inferioare, le-au ocupat, fără concurs şi fără a putea fi acuzaţi că încalcă vreo lege.
Trocul lui Abrudan
Lucru cunoscut, oricărei schimbări de Guvern îi urmează înlocuirea şefilor instituţiilor descentralizate, unde vor să ajungă directori oamenii noii puteri. În acest an, însă, nu toţi mahării PDL şi UDMR au înţeles să se retragă din posturile unde îi puseseră partidele, ci s-au târguit pentru alte funcţii, mai în eşalonul al doilea.
Cel mai flagrant caz e al PDL-istului Traian Abrudan, inginer mecanic instalat în 2009 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, întâi pe o funcţie de execuţie, pentru ca la scurt timp să fie promovat director executiv, post pe care l-a deţinut până săptămâna trecută. Când, fiindcă a dat chix în încercarea de a-şi păstra fotoliul prin trecerea la PNL, dar a trebuit să-l elibereze pentru pesedistul Florian Pavel, şi-a negociat mutarea ca şef al Biroului măsuri de sprijin şi monitorizare din cadrul aceleiaşi APIA. Un loc călduţ, care îl ţine în sistem şi îi garantează un salariu confortabil. Iar USL-iştii au acceptat trocul. "S-a dat totuşi la o parte, a înţeles să respecte regula unui joc cu influenţe politice, aşa cum şi alţii dinaintea lui s-au dat la o parte când el a fost numit de PDL. A vrut un post de şef de birou, care era