Pentru a nu fi compromise culturile este nevoie de zăpadă de cel puţin 30 de centimetri
Culturile de grâu şi rapiţă semănate în această toamnă riscă să fie afectate din cauza lipsei de apă din sol. “Seceta ar putea afecta şi culturile de toamnă, cele mai expuse fiind grâul şi rapiţa”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezoltării Rurale (MADR). Cu toate acestea, autorităţile spun că anul acesta este mai bine decât în perioada similară a anului trecut. “La grâu, din cele 1,85 milioane de hectare semănate până acum, consider că stăm mai bine decât am stat anul trecut şi din punct de vedere al suprafeţei însămânţate, cât şi din punct de vedere fiziologic. Starea de dezvoltare, dar şi răsărirea sunt mai bune decât anul trecut. Nevoia de apă la aceste culturi este în medie la nivel naţional de 50 de litri/metru pătrat, pe toate arealele de cultură. Acum stăm mai bine decât anul trecut, dar tot ar mai fi nevoie de precipitaţii ca să acoperim deficitul după cele patru luni de secetă cruntă din vară”, a declarat Daniel Botănoiu, secretarul de stat în MADR.
Culturile au nevoie de zăpadă
Botănoiu a precizat că, în ceea ce priveşte rapiţa, aceasta a fost însămânţată până în prezent pe 230.000 de hectare, faţă de 180.000 ha anul trecut.
“Cert este că şi cultura de rapiţă arată foarte bine, iar cu tratamente şi o tehnologie bine aplicate avem speranţe pentru anul viitor. Faţă de cele 180.000 de hectare însămânţate anul trecut, discutăm acum de 230.000 de hectare. Vom vedea însă în primăvară cum arată cultura, dacă nu apar incidente climatice majore, adică ger la –20 de grade Celsius, mai multe zile consecutiv fără zăpadă. Este nevoie de zăpada de cel puţin 30 de centimetri care să rămână peste culturi”, a adăugat Botănoiu, potrivit Mediafax.
Irigaţiile, prioritatea “zero” a autorităţilor
Fermi