Ca şi oamenii, urangutanii şi cimpanzeii şi trec prin criza vârstei mijlocii, spun cercetătorii.
Descoperirea, publicată luni în revista ştiinţifică „Proceedings of the National Academy of Sciences”, ar putea schimba concepţiile cu privire la motivele fericirii umane, dar şi a factorilor care influenţează stările de spirit pe parcursul vieţii, scrie L.A. Times. Astfel, cercetătorii sunt de părere că, dacă animalele cu un ADN asemănător cu cel al omului au predispoziţie către tristeţe, autoizolare şi frustrare la jumătatea vieţii, atunci criza vârstei mijlocii la oameni ar putea fi provocată, de fapt, de factori biologici şi nu de alţi factori externi, precum stresul de la locul de muncă, responsabilităţile sociale şi cele din familie sau conştientizarea vârstei înaintate.
„Se deschide astfel o nouă perspectivă în ceea ce priveşte efortul de a explica apariţia crizei vârstei mijlocii”, a declarat prof. Andrew Oswald de la Universitatea din Warwick.
Atât la femei, cât şi la bărbaţi, cercetările din domeniul ştiinţelor sociale au relevat că primele semne ale nemulţumirilor şi nesiguranţei apar în jurul vârstei de 50 de ani, când iau naştere regretele faţă de perioada tinereţii, dar şi întrebările despre semnificaţia şi finalul vieţii. Astfel, dincolo de clişeul cultural creat în jurul acestui concept, criza vârstei mijlocii este un fenomen îndelung studiat, pe baza evoluţiei „curbei fericirii”. Potrivit cercetătorilor, starea de fericire urmează de-a lungul vieţii un grafic în forma literei „U”, pornind de la un nivel maxim de satisfacţie în copilărie şi ajungând la un minim în jurul vârstei mijlocii.
Până în prezent, explicaţiile cu privire la evoluţia „curbei fericirii” s-au bazat în principal pe influenţa economică şi socială, însă Andrew Oswald şi Alexander Weiss, de la Universitatea din Edinburg, au încercat să aducă şi alte argumente,