Vizita președintelui Obama în Myanmar a fost descrisă ca o vizită istorică, el fiind primul președinte al Americii care a vizitat această țară, care până anul trecut era un stat cu un record al cazurilor de încălcare a drepturilor omului şi care a trăit sub una dintre dictaturile militare cele mai represive din lume.
Mii de oameni s-au adunat să îl întâmpine pe Barack Obama, care a vorbit despre necesitatea unor reforme economice și democratice ce ar crea noi oportunități de dezvoltare.
Vizita președintelui Obama în Asia de sud-est demonstrează că strategia SUA include și această zonă, din mai multe motive, potrivit Business Insider.
Petrol și Gaze. Despre Myanmar se cunoaște faptul că este o țară extrem de bogată în petrol și gaze și 62 din cele 10 blocuri de explorare sunt deschise pentru investiții, potrivit Bloomberg. 34 sunt pe uscat, , opt în apa la mică adâncime și 20 în apa adâncă, potrivit adjunctului Ministrului energiei, Htin Aung. Myanmar are între 11 și 23 de trilioane de metri pătrați în rezervele de gaze naturale. De asemenea are 50 de milioane de barili de petrol brut, potrivit EIA.
Jad. Myanmar este, de asemenea, foarte bogată în jad și în ciuda interdicției Statelor Unite privind importul de jad, a continuat să se extindă dacă cererea din China a crescut. Veniturile provenite din exportul de jad au depășit 1,75 miliarde dolari în 2010-2011, potrivit Bloomberg.
Teak. Se spune că Myanmar deține 75 la sută din procentul mondial de teak (Arbore cu frunze cazatoare cu înălțimi de până la 40 m și diametru de până la 150 cm care se folosește în construcțiile navale, dar și în producția de mobilă de calitate) și produce 283,000 de metri cubi de teak pe an, potrivit News Track India.
Interese politice. Myanmar este important din punct de vedere strategic. Administrația Obama s-a focusat pe Asia având planuri de a trim