Noul contract pe care îl pot câştiga head-hunterii care recrutează manageri "privaţi" la companiile din subordinea Ministerul Economiei are o valoare maximă de 500.000 de euro. Ministerul a cheltuit deja o sumă similară pentru acest proiect fără a obţine niciun rezultat.
Cu câteva zile înainte de plecarea reprezentanţilor FMI din România, Minis terul Economiei a reluat licitaţia pentru proiectul de introducere a managemen tului privat la companiile de stat.
Ministerul a impus însă, din nou, câteva condiţii restrictive care în urmă cu câteva luni au condus la "blocarea" proiectului. Astfel, caietul de sarcini pe care head-hunterii trebuie să-l depună în cinci zile pentru licitaţie cuprinde condiţii precum o garanţie de 18.000 de euro, un număr cât mai mare de manageri recrutaţi în cadrul unor companii din Europa, SUA şi Canada sau existenţa unui birou local.
Ministerul Economiei încearcă de mai bine de un an să-şi aleagă head-hunterii meniţi să recruteze manageri din privat pentru companii precum Romgaz, Transgaz sau chiar Hidroelectrica. Head-hunterii privesc însă cu scepticism acest proiect. "Încă nu ne-am înscris la licitaţie, dar analizăm caietul de sarcini şi aşteptăm răspuns din partea casei de avocatură cu care colaborăm, pentru că sunt multe aspecte legale de luat în calcul. Deşi la începutul acestui proiect am fost destul de sceptică şi am zis că voi participa la licitaţie doar când am să văd o plasare reuşită, m-am hotărât până la urmă să intru în proiect şi văd ce ne opreşte să avem acest rezultat. Semnale pozitive nu sunt, dar încă sper că proiectul va ajunge acolo unde trebuie, având în vedere că şi alte ţări au avut plasări chiar dezastruoase până să aducă oameni care să schimbe «faţa» companiilor", spune Oana Ciornei, managing partner al firmei de executive search Amrop România.
Ministerul caută manageri privaţi la 39