Grecia trebuie să mai aștepte până va putea primi noua tranșă de asistență fiinanciară din partea creditorilor săi internaționali. Miniștrii de finanțe din zona Euro nu au reușit să cadă de acord asupra unei modalități de astupare a găurii Hellas nici după o noapte întreagă de negocieri.
Ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble spunea în această dimineață că discuțiile au fost lungi și intense, dar întrebările atât de complicate încât nu au reușit ei, cei 10 șefi de finanțe, să găsească un răspuns. Să traducem: Grecia nu primește cei 31,2 miliarde Euro de care are nevoie pentru a evita incapacitatea de plată în luna noiembrie. De luni de zile vorbim despre această sumă. Și grecii vorbesc de ea și partenerii săi europeni se feresc de ea.
Sigur, și ministrul german are dreptate când spune că Atena e de vină că s-a ajuns aici în sensul în care Grecia abia a îndeplinit condițiile Troicii internaționale pe care le știa de multă vreme. Președintele Eurogroup Jean Claude Juncker a descris negocierile drept intensive, ceea ce în limba diplomaților înseamnă certuri aprinse. Miza a fost necesitatea aprobării noii tranșe de finanțare împreună cu prelungirea termenului de asanare bugetară cu doi ani de unele parlamente naționale. Cum aceasta se pare că va trebui să aibă loc, Grecia e pasibilă să nu primească niciun sfanț până cel devreme sfârșitul lui decembrie. Și problemele se țin lanț: acum și Franța mai cade o treaptă și pierde ratingul AAA de la agenția de evaluare financiară Moody's.
Elitele ce refuză să privească realitatea în față (Die Welt)
Învinuită că îşi vâră capul în nisip în faţa crizei, Franţa este degradată de agenţia Moody's şi devine copilul-problemă al Europei. Dar această situaţie îi lasă indiferenţi pe politicienii elitişti de la Paris.
Deja e bizar: experţii în economie şi istoricii mentalităţilor se apleacă de mult