Zeci de cazuri de scarlatină confirmate şi multe altele nedeclarate în grădiniţele şi şcolile din judeţ, de la debutul noului an şcolar. Acesta este bilanţul provizoriu al focarului de scarlatină izbucnit în colectivităţile de copii, un focar departe de a fi stins, având în vedere caracterul sezonier al bolii, care apare cu preponderenţă în perioadele mai reci ale anului, respectiv toamna, iarna şi la începutul primăverii.
Dr. Olga Sturdza, de la Centrul de diagnostic şi tratament cu profil de boli infecţioase, care funcţionează în regim privat pe strada Tineretului din cartierul Burdujeni, atrage atenţia asupra gravităţii acestei afecţiuni şi a importanţei pe care o reprezintă internarea în spital în vederea efectuării tratamentului.
Potrivit medicului, scarlatina este o boală acută infecţioasă eruptivă dată de streptococul beta hemolitic de grupa A.
Clinic, afecţiunea se caracterizează prin febră, angină (inflamarea gâtului) şi o erupţie specifică pe piele, denumită exantem. Boala se transmite pe cale aeriană şi este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 şi 15 ani.
Scarlatina apare mai des în anotimpurile reci, sporadic sau sub formă de mici epidemii în colectivităţi. Receptivitatea la boală este redusă sub vârsta de 3 ani, scarlatina apărând excepţional sub vârsta de 1 an şi foarte rar peste 50 ani. Incubaţia bolii este de 3-6 zile cu limite între 1-10 zile.
Simptome
Debutul este brusc, cu febră înaltă (39-40 grade Celsius), frisoane, dureri faringiene şi abdominale, vărsături, dureri de cap. Faringele şi amigdalele sunt intens congestive sau cu depozite pultacee (acoperite de un exsudat alb), limba este roşie şi umflată, acoperită cu depozit alb-cenuşiu.
După 12-48 ore apare o erupţie, iniţial pe torace şi la rădăcina membrelor, care se generalizează în 1-2 zile, dar respectând faţa, palmele şi tălpile picioarelo