Banii destinaţi investiţiilor imobiliare din regiunea noastră continuă să se oprească în Polonia, deşi această piaţa a ajuns foarte scumpă, iar România este considerată o ţară ieftină, deşi nu se justifică diferenţele de preţ atât de mari dintre cele două pieţe, au declarat reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
„Percepţia asupra riscului e net defavorabilă României. Investitorii aici văd locul României. Bucureştiul încă are unul dintre cele mai ieftine terenuri în zona centrală dintre capitalele europene, motiv pentru care şi apar în aceste zone «cutiile» de retail care în alte pieţe sunt dezvoltate la marginea oraşului“, a menţionat Mihnea Şerbănescu, general manager DTZ Echinox şi acţionar cu circa 60% din firmă.
Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii al companiei este de părere că fără producţie, România nu o să aibă şansa să crească Produsul Intern Brut. „Rezidenţialul ar trebui să reprezinte o surpriză. Stocul actual care nu se vinde e greu de acomodat în piaţă, motiv pentru care ar fi nevoie de proiecte de locuinţe accesibile“, menţionează acesta.
Chiar dacă numărul investitorilor interesaţi de achiziţionarea unor produse imobiliare este extrem de restrâns în momentul de faţă, Mihnea Şerbănescu speră ca numărul de tranzacţii să crească anul viitor, după ce formarea unui nou guvern ar trebui să creeze o stabilitate în zona economică.
„Nu avem semnale de jucători importanţi noi, dar s-ar putea să avem surprize. Aventurierii şi oportuniştii au dispărut de pe piaţă şi au rămas cei cu viziune pe termen lung. Chiar dacă nu sunt mulţi investitori care fac achiziţii, ei sunt puternici. Seceta din ultima perioadă are şi o componentă pozitivă. Piaţa a atins o stabilitate la nivelul preţurilor, care au intrat într-o zonă mai realistă“, a mai adăugat fondatorul DTZ Echinox