Sinodul Bisericii Angliei a respins, printr-un vot la limită, hirotonirea femeilor în funcţia de episcop. Votul negativ care survine după un proces care durează de 12 ani este considerat un eşec sever pentru un cult care deţine în continuare o poziţie privilegiată în Regatul Unit, dar care în ultimele decenii a cunoscut un declin constant.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Cele trei Camere ale Sinodului au votat cu majoritate în favoarea propunerii de hirotonire: Camera Episcopilor, cu o majoritate covârșitoare (44 la 3), la fel și Camera Clerului (148 la 45), dar în Camera Laicilor au lipsit doar șase voturi (132 la 74), pentru atingerea majorității de două treimi necesare în toate cele trei Camere pentru aprobarea propunerii.
Votul a avut loc după o pledoarie în favoarea schimbării, făcută atât de Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, cât și de succesorul său, Justin Welby, care urmează să-și preia mandatul la începutul anului viitor.
Votul din Camera Laicilor este un rezultat al influenței puternicelor minorități conservatoare, anglo-catolică și evanghelică din sânul credincioșilor anglicani.
Femeile sunt hirotonite preoți în Biserica Anglicană din anul 1994, dar după 12 ani de dezbatere intensă, majoritatea reformatoare nu a mai reușit să-și impună voința.
Votul din Sinod a fost deplâns de Episcopul de Norwich, Graham Jones, care a spus că e dezamăgitoare lipsa atâtor de puține voturi ca propunerea să fie adoptată, iar Rachel Weir, președinta Campaniei Femeile și Biserica, a declarat: "Aceasta e o zi tragică pentru Biserica Angliei, după atâția ani de dezbatere și atâtea încercări de compromis".
Respingerea posibilității ca femeile să devină episcopi riscă să agraveze falia care există deja în Biserica Angliei între liberalii majoritari și conservatorii minori