Scris de Cristian Horgoș - Facultatea orădeană de Medicină şi Farmacie are doar de câştigat din colaborarea cu Clinica din Ingolstadt.
Printre altele, Senatul Universităţii din Oradea a dezbătut şi aprobat, luni, cooptarea unor profesori asociaţi invitaţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF). Decanul Florian Bodog, spune că această colaborare nu obligă FMF la costuri dar şi că profesorii, majoritatea germani, pot susţine când doresc ei lecţii pentru studenţii orădeni. O parte dintre cei 39 de profesori asociaţi au mai avut acest statut. Iar o delegaţie de profesori din Germania chiar a susţinut prelegeri la actuala ediţie a Zilelor Medicale Orădene. Au absolvit la Oradea
Printre ei l-am observat şi pe tinerii medici Jan Vollmer şi Peter Reil, care au absolvit Facultatea de Medicină chiar la Oradea, şi ne-au încredinţat că revin cu plăcere alături de colegii săi mai experimentaţi, pentru a le transmite cunoştiinţele sale actualilor studenţi. „Întotdeauna când revin la Oradea, mă reîntâlnesc bucuros şi cu foştii mei colegi”, ne-a spus Jan Vollmer, la deschiderea Zilelor Medicale.
Printre profesorii reputaţi care au şcolit mediciniştii orădeni se numără, de pildă, dr. Alfons Hofstetter, profesor la Universitatea din Munchen, cel care a introdus laserul în chirurgia urologică.
Venirea la Oradea a unor astfel de somităţi e posibilă prin colaborarea de 15 ani dintre FMF Oradea şi Clinica din Ingolstadt – Germania. Dealtfel, Clinica din Ingolstadt a iniţiat o fuziune cu Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea prin care urmăreşte ca studenţii germani să înveţe la noi iar apoi să-şi dea examenele la Ingolstadt.
Numele profesorilor germani şi programul prelegerilor sunt postate pe site-ul www.fmforadea.ro.