Consumul mediu anual de persoană de carne de porc, de fructe, de legume şi de ulei al românilor a crescut între anii 1990 - 2010. În aceeaşi perioadă de timp s-a consumat mai puţină carne de pasăre, mai puţine ouă şi mai puţin zahăr, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
În urmă cu doi ani, românii mâncau mai multă carne de porc decât de pasăre. Astfel, consumul mediu de carne de porc de persoană a fost cu 14,2 kilograme mai mare decât cel de carne de pasăre, mai exact de 31,4 kilograme pe an.
De asemenea, în 1990, un român consuma, în medie, cu 6,3 kilograme de carne de porc mai puţin decât în anul 2010, dar consuma aceeaşi cantitate de carne de pasăre. Cel mai mic consum anual de carne de porc pe locuitor a fost înregistrat în anul 2001(19,3 kilograme), iar cea mai mare cantitate din acest produs a fost mâncată în anul 2008 (33 de kilograme).
Anul în care s-a consumat cea mai redusă cantitate de carne de pasăre a fost 1994. La acea vreme un român mânca, în medie, 11,4 kilograme de carne de pasăre pe an. La polul opus se află consumul mediu anual înregistrat în anul 2009, de 21,5 kilograme de persoană, potrivit datelor INS.
În 2010, românii preferau berea în comparaţie cu vinul şi consumau o cantitate de patru ori mai mare din acest sortiment. Dacă în urmă cu 22 de ani un român consuma, în medie, 43,5 litri de bere pe an, 20 de ani mai târziu acesta consuma 76,8 litri de bere anual.
Pe de altă parte, cantitatea de vin băută în 1990 şi în 2010 a fost aceeaşi. În perioada 1990 - 2010, cea mai mare cantitate de vin a fost consumată în anul 1997, mai exact 32,3 litri pe an de locuitor, în timp ce în anul 2005 s-a băut cea mai redusă cantitate de vin.
Tot în urmă cu doi ani, un român mânca, în medie, 63,3 kilograme de fructe şi de produse din fructe şi 147,1 kilograme de legume şi de produse realizate din le