* Direcţia Sanitar Veterinară, Protecţia Consumatorilor şi Direcţia de Sănătate Publică au anunţat, ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural că se vor "bate" pentru ca populaţia să beneficieze de un comerţ civilizat în perioada sărbătorilor de iarnă * există, însă, şi mici impedimente * Protecţia Consumatorilor, de exemplu, a cam rămas fără oameni, în urma recentelor disponibilizări de personal
Toate instituţiile deconcentrate brăilene cu atribuţii în supravegherea comercianţilor şi producătorilor de alimente au promis, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural că vor face tot posibilul să împiedice scoaterea pe piaţă a unor produse de sezon cu probleme, în perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) şi-au prezentat planurile de acţiune. Gabriel Ciochină, directorul DSP, a precizat că instituţia pe care o reprezintă se va axa pe respectarea condiţiilor igienico-sanitare la comercializarea produselor de sezon. "Pe lângă acţiunile de control, vom efectua şi consilierea agenţilor economici, cu privire la prevederile legale nou apărute", a precizat directorul Ciochină.
Niţă Caragaţă, directorul adjunct al DSVSA, a anunţat că pe lângă verificarea agenţilor economici care produc şi/sau comercializează produse de origine animală, autorităţile veterinare se vor axa şi pe depistarea trichinelozei la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei. "În Brăila, examenul trichineloscopic se efectuează la sediul DSVSA, din cartierul Vidin, la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor situat vizavi de Piaţa Halelor, precum şi la Staţiunea de Control Alimente din incinta Pieţii Halelor. Proprietarii animalelor sacrificate au obligaţia de a prezenta medicului veterin