Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 140 de morţi şi peste 950 de răniţi, a anunţat marţi reprezentantul Autorităţii Palestiniene la ONU, Riyad Mansour, informează AFP . Printre morţi se află "numeroşi copii".
Cel mai recent bilanţ a fost anunţat într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, în care Mansour îndeamnă cele 15 state membre să condamne operaţiunea israeliană "Pilon de Apărare", declanşată miercurea trecută pentru a contracara atacuri cu rachete din Fâşia Gaza.
Este foarte dificil să înţelegem conflictul israelo-palestinian fără a face o scurtă incursiune în disputa teritorială, religioasă şi naţionalistă din care izvorăşte. Pentru israelieni, conflictul are ca miză stabilirea unei ”case” sigure în fieful Tărâmului Sfânt. De cealaltă parte, palestinienii consideră că Israelul, cu ajutorul Occidentului, a uzurpat teritoriul care le aparţine de drept.
Mandatul britanic al Palestinei şi revolta împotriva evreilor
După încheierea Primului Război Mondial şi prăbuşirea Imperiului Otoman, Palestina a devenit un mandat britanic. În 1920, mişcarea Zionistă şi reprezentanţii lumii arabe au semnat un tratat pentru convieţuirea în Palestina şi Transiordania (teritorii pe care se află Israel, Iordania, Cisiordania şi Fâşia Gaza în prezent).
Tratatul nu a fost pus în aplicare niciun moment, populaţia arabă fiind nemulţumită de creşterea numărului evreilor în teritoriu, iar mişcarea Zionistă a provocat o puternică mişcare naţionalistă din partea arabilor.
În 1921, revoltele Jaffa au escaladat tensiunile dintre popoare la nivelul conflictelor violente. Ceea ce a început ca o confruntare între două grupuri de evrei a devenit un atac la scară mare din partea populaţiei arabe.
Au urmat dispute pe locurile sfinte ca Zidul Plângerii sau Cupola Stâncii (M