România ar putea semna un acord bilateral cu Fiscul american (Internal Revenue Service - IRS) pentru combaterea evaziunii fiscale prin raportarea de către instituţiile financiare a datelor despre conturile cetăţenilor din cele două state.
'Ne aşteptăm ca autorităţile române să îşi exprime în curând opţiunea în legătură cu semnarea unui acord bilateral, adoptând o poziţie similară celorlalte state membre ale Uniunii Europene', a declarat, într-un comunicat, Ionuţ Măstăcăneanu, senior manager pentru servicii de consultanţă fiscală la compania KPMG România.
Pe 18 martie 2010, IRS publică Actul HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment Act), ce adăuga noi prevederi Codului fiscal al Statelor Unite ale Americii, prevederi care sunt cunoscute generic sub denumirea de FATCA. Conform FATCA, o instituţie financiară străină (IFS) care refuză să încheie un acord cu IRS prin care să dezvăluie identitatea clienţilor săi americani va fi penalizată prin reţinerea la sursă a unui impozit în cuantum de 30% din valoarea tuturor plăţilor din SUA, care intră în sfera impozitului cu reţinere la sursă.
Ulterior, la data de 15 februarie 2012, Trezoreria Statelor Unite şi IRS au publicat o primă variantă a regulamentelor (regulamentele propuse) pentru implementarea FATCA, urmată de publicarea pe 26 iulie 2012 a modelelor de acorduri bilaterale cu alte jurisdicţii (sub formă reciprocă şi non-reciprocă). Aceste modele oferă o mână de ajutor IFS-urilor prin raportarea informaţiilor despre conturile deţinute de cetăţeni SUA către autorităţile fiscale din ţările proprii.
Raportarea către IRS se produce apoi, în mod automat, între autorităţile din cele două ţări semnatare. Pe 21 iunie 2012, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat intenţia de a dezvolta un al doilea model de acord.
Departamentul de Trezorerie al SUA şi-a d