Tulburările de somn implică pierderi considerabile, mai ales în ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii, dar şi din punct de vedere financiar. Insomnia este cea mai frecventă dintre ele.
Dificultatea de a adormi, trezitul în timpul nopţii şi orele insuficiente de somn sunt doar câteva dintre manifestările insomniei. Aproape 40% din populaţia americană suferă de insomnie, în timp ce 15% se confruntă cu insomnie cronică, simptomele persistând chiar mai mult de o lună. În România, un milion de oameni suferă de tulburări ale somnului, arată statisticile.
Creierul insomniacilor este suprasolicitat, ei au o capacitate scăzută de atenţie şi un sistem imunitar slăbit. În plus, studiile au arătat că insomnia creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi chiar de cancer.
Provoacă accidente la locul de muncă
Cercetătorii de la Şcoala Medicală Harvard au analizat datele provenite de la 4.991 de adulţi, toţi angajaţi, cu asigurări de sănătate. Folosind un chestionar de diagnostic, au evaluat cauzele insomniei şi ale altor 18 afecţiuni cronice care ar putea afecta performanţa la locul de muncă. Ei au ajuns la concluzia că există o legătură costisitoare între insomnie şi accidentele la locul de muncă, informează „Huffington Post". Cercetătorii americani au descoperit că:
- aproximativ 20% din adulţi au experimentat o formă de insomnie pentru cel puţin un an.
- insomnia a fost asociată cu 7% din accidentele şi greşelile la locul de muncă şi cu 23,7% din costurile pe care le-au implicat aceste accidente.
- pe baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că 240.000 de accidente la locul de muncă reprezintă o consecinţă a insomniei.
A fost investigată şi legătura dintre insomnie şi productivitatea muncii. Cercetătorii au inclus în studiul lor 20.000 de adulţi cu şi fără probleme de insomnie. Ei au descoperit că persoanele cu insomnie pr