Depozitul la termen ar trebui să fie o modalitate de economisire cu beneficii, fiind o formă de creditare a băncii de către deponenți, dar realitatea ne arată că profitul este ca și inexistent
SHARE PE FACEBOOK
Băncile se laudă cu dobânzi mari pentru depozitele bancare, câștiguri pe care le poți obține doar prin decizia de a păstra banii în depozit la termen și pe care le poți ridica oricând. Câștigurile reale sunt însă foarte mici sau inexistente, iar atunci când inflația crește mai mult decât prognozează BNR, dobânzile devin real negative. Cu alte cuvinte, după trei sau 12 luni, valorea reală a banilor din depozit, după ce se trag comisioanele (atunci când există), se scade impozitul și se calculează devalorizarea monedei, este mai mică decât cea inițială.
Cum dai bani băncii dacă alegi depozitele în lei
Puseul inflaționsit, teama de recesiune și politica monetară restrictivă au făcut ca dobânzile la depozitele în lei să fie real negative. Astfel, cei cu venituri medii și mici ajung să contribuie cel mai mult la nota de plată a recesiunii.
După ce ani la rând au fost obișnuiți să economisească în lei, 2012 i-a învățat pe români că, pe fondul retragerii investițiilor străine și tăierii liniilor de credit externe ale băncilor-mamă către sucursalele din România, euro și dolarul pot fi soluțiile câștigătoare. O dovedește creșterea cu câteva procente înregistrată de sistemul bancar în acest an a depozitelor denominate în valută ale populației. Cu toate acestea, peste 51% din deponenți dețin depozite bancare în lei.
O analiză a actualelor condiții de piață arată că avem de-a face cu dobânzi real negative de peste două luni, iar situația nu arată că s-ar schimba în vreun fel în viitorul apropiat. Astfel, dacă alegem să economisim 5.000 de lei în depozite cu dobândă fixă pe toată durata de c