Hewlett-Packard este in centrul unui scandal financiar de proportii dupa ce rezultatele sale financiare au revelat pierderi de cateva miliarde de dolari pe care compania americana le pune pe seama unor nereguli contabile in registrele Autonomy, compania pentru care HP a platit uriasa suma de 11,5 miliarde dolari in 2011. Practic, activele Autonomy s-au depreciat cu 8,8 miliarde dolari intr-un an, iar autoritatile din Marea Britanie si SUA au deschis anchete. Cei de la Autonomy spun ca totul era in regula cu contabilitatea si dau vina pe managerii HP.
In 2011 Hewlett-Packard uimea lumea tehnologiei cumparand Autonomy, o companie britanica de IT cu 2.000 de angajati, pentru uriasa suma de 11,5 miliarde dolari. Acum, rezultatele financiare ale HP au revelat o depreciere a activelor de 8,8 miliarde dolari, iar cinci miliarde dolari vin din faptul ca in registrele contabile Autonomy au existat erori grave, sustin cei de la HP.
Hewlett-Packard a avut numerosi consilieri in afacerea Autonomy, de la cele mai mari companii de audit, pana la experti bancari renumiti. Marea mirare tine de faptul ca aceste nereguli nu au fost descoperite de numerosii sfatuitori ai HP, compania americana declansand acum si o ancheta interna in legatura cu erorile aparute la Autonomy. Anchete au declansat si Securities and Exchange Commission din SUA, dar si de Serious Fraud Office din Regatul Unit.
Mike Lynch, fondatorul Autonomy si cel care a condus compania pana la preluarea de catre HP, se arata uluit de cele spuse de americani si adauga ca ceva grav trebuie sa se fi intamplat daca s-a ajuns la o depreciere gigantica de aproape 9 miliarde dolari. Lynch a acuzat HP ca a gestionat eronat Autonomy din momentul preluarii si adauga ca a dat auditorilor date adevarate, iar cifrele prezentate de HP sunt pur si simplu "nebunesti".
Lynch, care a castigat 800