Nicio bancă nu a redus şi nici nu va reduce comisioanele clienţilor la lei, prin SEPA, până nu există o masă critică, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Radu Graţian Gheţea, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
'În acest moment nimeni nu a redus şi nici nu va reduce pentru că nu există o masă critică. Au aderat doar 17 bănci, încercăm să mai aducem şi alte bănci, dar atât timp cât nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masă critică, dar trebuie să privim în viitor. Eu cred că la orizontul anului 2014, deşi nu este obligatoriu pentru România, iată ca ne apropiem de paşii finali, băncile vor începe să umble la comisioanele pe care le pun clientului având ca bază ce ne percepe nouă TransFond în operaţiuni', a spus Gheţea.
Potrivit acestuia, încet, având în vedere costurile care vin din ce în ce mai reduse cu prelucrarea, cu exploatarea sistemului, vor împinge băncile spre a revizui comisioanele.
'Dacă unele bănci reduc comisioanele, vor veni şi celelalte, pentru că aşa este regula în piaţă. Nu poţi să stai mult în zona de comisioane mari. Băncile vor trebui să ia măsuri rapide', a afirmat oficialul ARB.
SEPA sau Single European Payments Area este zona în care cetăţenii, companiile, precum şi agenţii economici vor putea să iniţieze şi să încaseze plăţi în euro, în spaţiul economic european, precum şi Elveţia şi Monaco, în interiorul sau exteriorul graniţelor naţionale, în aceleaşi condiţii şi însoţite de aceleaşi drepturi şi obligaţii.
Noul sistem permite procesarea ordinelor de plată, în monedă naţională, în format SEPA, pentru băncile ce au aderat la această schemă de plăţi.
SEPA va trebui obligatoriu implementat de băncile din zona euro de la 1 februarie 2014, iar de băncile din ţările non-euro de la 1 octombrie 2016.
Finmedia în parteneri