Negocierea unei măriri de salariu e parţial artă, parţial ştiinţă. Mai mulți experți în resurse umane oferă câteva sfaturi esențiale pentru cei dornici să câștige mai mulți bani din salariu. Sursa: NorthFoto
Să abordăm mai întâi partea ştiinţifică. E posibil să te gândeşti că ţi se cuvin mai mulţi bani, mai ales dacă ai trecut alături de companie prin recesiune şi nu ai mai avut parte de mult timp de o creştere salarială. Acum, că economia pare să îşi mai revină, s-ar putea impune şi o mărire de venit. Pentru a-ţi convinge şeful, va trebui să încerci să faci mai mult decât ţi se cere. „Incercați să evidențiați cum ați îmbunătăţit productivitatea şi ce ați făcut pentru ca afacerea să meargă", recomandă Lee Miller, un veteran al resurselor umane, care este și trainer în carieră.
O dată ce ţi-ai făcut tema, poţi trece la mişcarea mai subtilă a negocierii unei creşteri salariale. "Mare atenţie însă, e foarte important să ştii când să ceri creşterea. Nu-ţi aborda şeful într-o zi în care compania a pierdut un client important sau dacă performanţa ta a lăsat de dorit”, mai recomandă Lee Miller. Aşteaptă până când vânzările cresc sau afacerea are un client important, mai ales dacă ai ajutat la găsirea lui.
„Primesc măriri de salariu oamenii care au rezultate. Majoritatea şefilor nu ştiu foarte exact cu ce se ocupă angajaţii lor, aşa că singura cale de a afla este să îi spuneți", adaugă expertul în resurse umane.
Iată alte trucuri pe care Miller şi alţi experţi în resurse umane le recomandă dacă dorești o mărire de salariu.
1. Fii bun în ceea ce faci. Nici nu ar trebui să îţi treacă prin cap să ceri o mărire de salariu dacă nu munceşti şi nu îţi faci jobul bine. Nu o vrei primi dacă nu o meriţi.
2. Află-ţi valoarea pe piaţa muncii. Informează-te cât sunt plătite alte persoane care fac acelaşi job ca al tău. Vizitează paginile cu oferte de joburi