Automedicaţia, mai ales în cazul copiilor, este condamnată de medicii pediatri, dar aceştia spun că există anumite situaţii în care părinţii le pot da celor mici pastile fără sfatul unui specialist.
„Conform studiului pe fenomenul automedicatiei efectuat la inceputului acestui an, unul dintre motivele pentru care părinţii iau decizii singuri atunci când vine vorba de medicaţia celor mici este că nu au timp să meargă la medic la primul semn de boală. Cu toate acestea, recomandarea noastră este ca ei să dezvolte o relaţie strânsă cu medicul pediatru bazată pe comunicare continuă şi împreună cu acesta să stabilească situaţiile de urgenţă în care ei pot administra singuri medicamente. Desigur, este important ca apoi să se prezinte cu cel mic la un consult”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Când se poate folosi automedicaţia
Printre numeroasele situaţii în care simptomele alertează familia, există unele în care este necesară o intervenţie medicamentoasă promptă. Printre acestea se numără febra, convulsiile şi şocul anafilactic.
● „Febra este unul dintre simptomele pe care părinţii trebuie să ştie cum să le trateze mai ales în situaţiile în care creşterea este brutală. Aceasta se defineşte prin creşterea temperaturii peste 38 grade, creştere care trebuie măsurată corect, cu un termometru axilar sau rectal”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.
Potrivit specialistului, febra este un indiciu pentru reacţia de apărare în infecţii şi devine periculoasă dacă depăşeşte valori mari sau creează disconfort copilului, stare care se poate manifesta prin somnolenţă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii.
„Este una dintre cele mai întâlnite cazuri în care este necesară automedicaţia, evitându-se astfe