Am fost oarecum surprinsi sa vedem ce efect nesemnificativ au avut protestele stradale din Grecia, Portugalia si Spania asupra politicienilor. Si totusi, lucrurile incep sa se schimbe, pentru ca statele din zona Euro se gandesc la un mecanism de transfer direct al ajutoarelor financiare catre Grecia (detalii). Politicienii inteleg, in sfarsit, ca tensiunile sociale pot usor depasi ca importanta criza in sine, prin simplu fapt ca aduna in mod direct si sincer zeci de mii de alegatori. Ati vazut ca demonstrantii nu mai sunt doar sindicalisti sau angajatii la stat. Ceea ce pune probleme multor guverne.
O generatie de tineri a fost deja pierduta, iar acum suportam consecintele: scaderea productivitatii, pierderea capacitatii de inovare, impactul negativ general asupra calitatii vietii.
Am atins pragul de saturatie de care vorbeam de curand. Totul are o "viata de raft", totul expira la un moment dat. Chiar in ultima zi de vanzari inchidem "magazinul" pentru noua emisiune monetara, mobilitatea alegatorilor, acceptarea lui "amana si prefa-te", lipsa asumarii responsabilitatii din partea politicienilor si aprobarea rationamentului ca austeritatea si politica monetara superficiala va schimba indicatorii fundamentali.
Urmeaza sa se intample una din doua:
1. Radicalizare - fascism si comunism?
Daca politicienii ignora acest apel la schimbare, atunci alegatorii se vor radicaliza si vor migra catre extrema stanga si catre cea dreapta, in egala masura. Ne gandim foarte serios ca una dintre previziunile noastre controversate pentru 2013 sa fie chiar intoarcerea la comunism in estul Europei si orientarea catre regimuri mai autocratice in sudul continentului. Alegatorii din Grecia primesc cu bratele deschise formatiunea politica de extrema dreapta Rasaritul Auriu, iar in Italia, urmatorul prim ministru ar putea fi un comediant-blogger, Bep