Profesorul Angelo Niculescu, principalul artizan al calificării echipei naționale de fotbal a României la Campionatul Mondial Mexic 1970, a vorbit pentru Monitorul de Cluj despre perioada în care s-a aflat la conducerea tehnică a echipei Universitatea Cluj. Reputatul tehnician, acum în vârstă de 91 de ani, a pregătit echipa „șepcilor roșii“ în sezonul 1981-82, la finalul căruia, din păcate, formația studențească a retrogradat în Divizia B, deși la finalul turului se afla pe locul 10 și unii cronicari sportivi o vedeau candidată cu șanse reale la pozițiile fruntașe.
Angelo Niculescu este unul dintre cei mai cunoscuți antrenori români, iar recent, presa din Spania l-a catalogat drept unul dintre invetatorii așa-numitului joc „tiki-taka“, cu pase scurte și dese.
În cele ce urmează vă prezentăm un interviu în care Angelo Niculescu vorbește despre Universitatea Cluj. În edițiile următoare ale ziarului nostru vă vom prezenta amintirile și comentariile reputatului tehnician în legătura cu alte subiecte, mai puțin cunoscute și mediatizate în prezent.
De ce ați ales „U“ Cluj în 1981?
Angelo Niculescu: - Am ajuns la Cluj pe baza faptului că aveam o anumită afecțiune pentru clubul Universitatea, afecțiune pe care mi-am format-o pe când eram jucător, în cadrul campionatului de război, la care „șepcile roșii“ au participat cu tot elanul, cu tot efectivul și acea echipă este admirată și astăzi. O echipă cu jucători ce au rămas în memoria microbiștilor, doctorul Luca, doctorul Coracu, doctorul Joja și alții, au evoluat și au rămas niște embleme pentru fotbalul clujean. Îmi amintesc că „U“ a reușit să se mențină, ca valoare sportivă și să supraviețuiască, să transmită mai deparete spiritul universitar clujean în Țara Românească, în ciuda faptului că se afla în refugiu la Sibiu.
M-am atașat de această echipă, chiar la un moment dat,