România se situează la cel mai înalt nivel posibil în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, lucru recunoscut atât la nivel simbolic, dar mai ales la nivel politic şi militar, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MApN, Sebastian Huluban, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la data la care ţara noastră a primit, oficial, invitaţia de a deveni membru al NATO.
În toţi aceşti ani, România a participat alături de Aliaţi la misiuni operative importante cum ar fi cele din Bosnia, Kosovo, Afganistan şi Irak. Cu toate că Irakul nu are de-a face cu politica NATO în domeniul operaţiunilor, misiunea a fost una importantă pentru ţara noastră.
“Cred că cea mai importantă componentă a acestui proces de apropiere şi de aderare la NATO şi ulterior de integrare în structurile militare integrate a fost, fără discuţie, participarea în operaţiuni, care a demarat în 1995, la doar un an de la semnarea de către România a parteneriatului pentru pace. România fost primul stat care a semnat parteneriatul pentru pace cu Alianţa Nord-Atlantică în 1994, primul stat post comunist, iar la doar un an, la câteva luni de fapt, România şi-a desfăşurat primele forţe în Bosnia – Herţegovina (…) în 1999 am avut, i-aş spune, chiar un moment de cumpănă strategică, decizia salutară de oferire a spaţiului aerian al României pentru intervenţia Alianţei Nord-Atlantice în Serbia şi Kosovo. Ulterior, participarea cu forţe militare şi forţe nonmilitare, respectiv poliţie şi jandarmi, la Operaţiunea KFOR din Kosovo, iar al doilea mare salt strategic în termen de operaţiuni a fost, fără îndoială, decizia de a desfăşura forţele militare române în Afganistan”, a spus secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban.
El a precizat că procesul de asumare la nivel politic a participării în operaţiuni la mai puţin de câteva luni din momentul în care România