Unii spun că doar 30 la sută din numărul total de pacienţi beneficiază de tratamentul necesar.
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, peste 7.000 de persoane sînt infectate cu HIV/SIDA, o cifră despre care organizaţiile non-guvernamentale spun că nu ar reflecta realitatea. În lipsa unor date precise statul nu poate controla eficient răspândirea virusului, susţin specialiştii. Detalii de la Diana Răileanu.
De la începutul anului au fost diagnosticate cu virusul HIV peste 550 de persoane, iar organizaţiile care apără drepturile lor susţin că doar 30 la sută din numărul total de pacienţi beneficiază de tratamentul necesar. Preşedinta Asociaţiei Obşteşti „Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor”, Ala Iaţco, sugerează că statul nu alocă destui bani pentru a combate răspândirea virusului şi se bazează în mare parte pe finanţările externe:
Ala Iațco x Ala Iațco „Şi aceasta ne provoacă o îngrijorare pentru că pe de o parte noi trebuie să menţinem aceste activităţi şi să asigurăm continuitatea lor, iar pe de altă parte există eminenţa ca aceste resurse să devină mai puţine. De aceea una din sarcinile noastre este să ne cooperăm împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, pentru a vedea cum asigurăm continuitatea acestor programe.”
În opinia Alei Iaţco, un alt împediment în depistarea şi tratarea persoanelor infectate cu virusul HIV e frica acestora de a fi discriminate şi, prin urmare, marginalizate în comunitatea în care locuiesc:
„Este o frică întemeiată, consider eu, pentru că atitudinea de etichetare care există îi face să deţină această frică, pentru că cu adevărat se confruntă cu discriminarea în mai multe contexte sociale.”
Pentru că nivelul de răspândire a virusului este ridicat în ţările din Europa de Est, Uniunea Europeană finanţează în prezent un pro