Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită pe 21 noiembrie, este unul dintre momentele esenţiale din viaţa Fecioarei Maria: la vârsta de 3 ani, este dusă de părinţii ei, Ioachim şi Ana, la templu, pentru a fi închinată lui Dumnezeu.
Părinţii Fecioarei îndeplineau astfel o promisiune sfântă, făcută în urmă cu patru ani. Ajunşi la o vârstă înaintată, ei nu fuseseră binecuvântaţi cu copii. În societatea ebraică de atunci, lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu, iar familia cu pricina era exclusă din viaţa comunității.
Însă Ioachim şi Ana nu au deznădăjduit. Nici măcar atunci când jertfa lor (o pereche de porumbei sau un miel - pe care toti evreii o duceau la templu) a fost respinsă. Ei au continuat să se roage fierbinte. Mai mult, I-au promis lui Dumnezeu că, dacă le va dărui un copil, acesta Îi va fi închinat Lui.
Atunci, prin Arhanghelul Gavriil, au fost înştiinţaţi că rugăciunile le-au fost ascultate. Spre uriaşa surpriză a locuitorilor Nazaretului, bătrâna Ana a rămas grea şi, după nouă luni, pe 8 septembrie, a născut o fetiţă. Pe Maria.
După trei ani, venise momentul îndeplinirii promisiunii către Dumnezeu. Ioachim şi Ana, împreună cu Maria, pleacă la drum spre Ierusalim, acolo unde era Templul construit de Solomon, însoţiţi de rude şi cunoscuţi. Un drum lung de circa o sută de kilometri.
Când au ajuns, au fost întâmpinaţi de preoţii Templului şi de un grup de copii. Maria s-a desprins din mâna părinţilor săi şi a început să urce singură cele 15 trepte ale Templului.
Sus, a fost primită de Proorocul Zaharia, care era preot şi tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a condus-o în locul cel mai sacru din Templu, numit Sfânta Sfintelor, o preînchipuire a Altarului din bisericile noastre. Aici, copila a primit un loc de şedere şi a rămas până a împlinit 15 ani, când a fost dată spre măritiş Dreptului Iosi