Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seară, la un post tv, că este de acord ca în Constituţie să fie inclusă o prevedere prin care Parlamentul să fie dizolvat dacă demarează procedura de suspendare a şefului statului, iar referendumul pe acest subiect este invalidat.
Într-o intervenție telefonică la România Tv, Victor Ponta a declarat că ar fi de acord cu propunerea ca Parlamentul să fie dizolvat dacă un referendum organizat pentru demiterea şefului statului este invalidat.
„Am fost tot timpul de acord cu acest lucru. Trebuie însă în acelaşi timp să reglementăm procedura de referendum, pentru că dacă suntem ca astă-vară când şapte milioane au votat >>pentru<< şi un milion >>împotrivă<<, nu poţi să dizolvi Parlamentul. Deci trebuie stabilit ce înseamnă majoritatea la referendum", a explicat Ponta.
Co-preşedintele USL a spus însă, că o astfel de procedură putea fi aplicată în 2007, dacă existau prevederi constituţionale.
„Dacă la referendum mai mulţi votează împotriva demiterii, aşa cum s-a întâmplat în 2007, cred că este foarte bine să existe această sancţiune pentru un Parlament care se dovedeşte că nu mai are sprijin popular. E foarte logic", a punctat Ponta.
În ceea ce priveşte propunerea USL ca şeful statului să fie obligat prin Constituţie să desemneze primul ministru din partea partidului sau alianţei care a abţinut cele mai multe mandate în Parlament, Victor Ponta a arătat că este necesară o astfel de prevedere „pentru ca preşedintele să nu poată să pună chiar pe cine vrea el ca prim ministru, ci trebuie să respecte votul popular".
„Legea fundamentală trebuie modificată în aşa fel încât şefii de stat să nu mai aibă posibilitatea pe care a avut-o domnul Băsescu de a viola toate textele Constituţiei, în sensul în care dorea domnia sa", a adăugat premierul.