Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) – o organizaţie non-profit care îi are ca membri fondatori, între alţii, pe fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica şi pe Dan Pascariu, în prezent manager privat la Tarom – cere abrogarea sistemului de TVA la încasare. Normele de aplicare ale acestui sistem au fost aprobate de Guvern la începutul lunii noiembrie şi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013.
ARSIT, membră a Taxpayers Association of Europe (Asociaţia Contribuabililor din Europa), a transmis deja Ministerului Finanţelor o scrisoare prin care atenţionează asupra faptului că acest sistem, prin modul în care a fost implementat, nu respectă principiile de neutralitate şi nu aduce reduceri semnificative de costuri pentru agenţii economici. Mai mult, ARSIT a menţionat în această scrisoare că, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia să fie opţional, lăsat la libera alegere a contribuabilului şi nu impus.
Unde-s studiile de impact?
ARSIT a solicitat publicarea rezultatelor studiilor de impact efectuate de Guvern pentru susţinerea introducerii acestei măsuri.
„Până astăzi ARSIT nu a primit nici un răspuns, în schimb Guvernul a adoptat Normele de aplicare, iar Parlamentul - Legea de aprobare. Prin urmare, ARSIT solicită abrogarea sistemului de TVA la încasare în forma în care a fost adoptat prin OG 15/2012, HG 1071/2012 şi Legea 208/2012“, se arată într-un comnunicat al asociaţiei.
Argumente şi contraargumente
Potrivit ARSIT, nu există niciun studiu de impact care să demonstreze beneficiile acestui sistem. „Sistemul nu este un sistem real de TVA la încasare (întrucât dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile, TVA tot trebuie colectat şi apoi virat la stat) şi nu respectă principiile de neutralitate a TVA“.
Astfel:
- Pentru contribuabilii mici are loc, practic, doar