Echiparea maşinii pentru sezonul rece are o importanţă majoră în privinţa siguranţei în trafic. Astfel, montarea anvelopelor de sezon şi pregătirea din timp a altor câteva detalii pot duce la evitarea problemelor cauzate de frig, zăpadă şi gheaţă. Pregătirea pentru iarnă poate începe cu o vizită la service-ul auto.
De departe, cel mai important lucru îl reprezintă echiparea automobilului cu anvelope corespunzătoare temperaturilor de afară. Specialiştii în service recomandă cauciucurile de iarnă încă din perioada în care temperatura variază între 7 şi 0 grade Celsius. Acestea oferă un control şi o stabilitate sporită pe zăpadă şi gheaţă, datorită amestecului mai moale de cauciuc. Este important ca anvelopele de iarnă să fie montate pe toate cele patru roţi. De asemenea, este importantă presiunea aerului din anvelope. Presiunea trebuie verificată de două ori pe lună, pentru că la temperatura de -20 de grade cauciucurile au o presiune mai mică cu 0,5 bar faţă de temperatura de 0 grade. Dacă anvelopele sunt "All Season", pot fi folosite şi iarna, dacă nu sunt prea uzate. Limita legală este de 1.5 mm. O adâncime mai mare a profilului nu aduce decât beneficii, atât la frânare, cât şi la menţinerea aderenţei în viraje.
Amenzi pentru cauciucuri
De la 1 noiembrie şi în România este obligatoriu ca maşina să fie echipată cu cauciucuri de iarnă. Conform declaraţiilor reprezentanţilor Poliţiei rutiere, reprezintă contravenţie conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, nefăcându-se referire în textul actului normativ la o anumită perioadă a anului. În cazul în care aceste prevederi sunt încălcate, şoferul riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare şi să plătească o amenda din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, punctu