Cazul Mircea Diaconu a fost închis de Curtea Constituţională. După un periplu prin birourile de la Bruxelles , prin Parlamentul României dar şi la pupitrul prezidenţial, CCR a tras cortina. Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator. Ieşirea de pe scena politică va fi definitivă, decizia ANI interzicându-i actorului să mai candideze pentru vreo funcţie politică sau să ocupe un post cu responsabilităţi de conducere.
Piesa politică, în care Mircea Diaconu joacă rolul principal, a început cu demisia din funcţia de ministru al Culturii. ANI a decis că funcţia de ministru nu este compatibilă cu cea de director al "Teatrului Nottara". Acest conflict de interese a fost întărit de prezenţa soţiei lui Mircea Diaconu, actriţă în cadrul aceleiaşi instituţii.
Mircea Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de ministru, dar a refuzat să renunţe la cea de senator. Actorul a spus că trebuie să i se dovedească ce lege a încălcat. ANI a răspuns promt şi a decis că este incompatibil.
Problema "Diaconu" a ajuns şi la Bruxelles, prin intermediul scrisorii trimise de Jose Manuel Barroso lui Victor Ponta.
"Abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie", se arată în scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene. Era punctul 9 al scrisorii lui Barroso, un punct care îl viza direct pe Mircea Diaconu.
Ponta a intrat în scenă, dar a făcut-o în pauza dintre acte. A încercat să-l apere pe Mircea Diaconu, dar publicul, format din lideri europeni, nu plătise bilet pentru această piesă.
"Ştiţi ce mă doare cel mai tare? Unele dintre acele puncte este clar că au fost trimise de aici, de la Bucureşti. Şi ştiu şi numele doamnei care s-a dus şi a spus: vedeţi că există un anumit senator care... Ei bin