Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, azi, in unanimitate că Mircea Diaconu nu mai este senator.
Sesizarea CCR a fost facuta de presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Alina Ghica (judecator), iar cauza a fost sustinuta in fata magistratilor constitutionali de catre vicepresedintele CSM, Oana Schmidt Haineala (procuror).
Citeşte şi REACŢIA lui Victor Ponta la decizia Curţii Constituţionale.
Juridic, CSM a sesizat CCR în legătură cu un conflict între Parlament şi puterea judecătoarească.
Concret, Senatul Romaniei a refuzat revocarea din funcţie a senatorului Mircea Diaconu, declarat incompatibil de ANI, constatare consfintita prin hotarare definitiva si executorie de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Senatul trebuia sa ia act de hotararea Inaltei Curti, sa constate ca Mircea Diaconu NU mai este senator si sa dea o hotarare pentru inceperea demersurilor de inlocuire a acestuia.
"Parlamentul si-a arogat prerogativa infaptuirii Justitiei"
In pledoaria sa, vicepresedintele CSM Oana Haineala, a demonstrat ca Senatul, prin decizia de a nu aplica o hotarare judecatoreasca definitiva, NU a respectat principiile fundamentale al statului de drept: separaţia şi echilibrul puterilor în stat şi egalitatea în faţa legii, prin aplicarea imediata a hotararilor judecatoresti definitive si executorii, indiferent de calitatea persoanei vizate.
Haineala a reamintit CCR ca Romaniei i s-au adresat o serie de recomandari punctuale de Comisia Europeana, in cadrul MCV, majoritatea vizand expres respectarea domniei legii(rule of law),a statului de drept.
"Institutiile statului nostru trebuie sa demonstreze capacitatea de a prezerva principiile fundamentale ale democratiei. Semnificaţia juridică a votului din Plen ( a Senatului-nn) este aceea a suspendării sine die a efectelor unei hotărâri judecăt