Vladimir Epstein, preşedintele Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, a declarat miercuri, în deschiderea evenimentului, că speră că, indiferent de condiţiile economice, cultura scrisă va dăinui.
Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, ediţia a XIX-a, se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.
Vladimir Epstein a spus că Târgul Gaudeamus se desfăşoară "în condiţii nu tocmai fericite pentru cultura scrisă". El a subliniat că, în 18 ani, au fost organizate 72 de târguri de carte sub marca Gaudeamus, cu peste 2.000.000 de vizitatori în total.
Epstein a adăugat că, anul acesta, Gaudeamus găzduieşte peste 370 de expozanţi, cu peste 650 de evenimente editoriale.
"Sperăm să avem peste 100.000 de vizitatori în cele cinci zile de târg", a spus acesta.
Cel care a deschis oficial târgul a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, în contextul în care această ţară este, în 2012, invitat special al Târgului Gaudeamus. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a spus că gestul de a găzdui această ţară este "o invitaţie la dialog şi o sublimă provocare".
"Dacă lumea ne-ar recepta prin intermediul acestor cărţi, cu siguranţă am avea o mai bună imagine afară", a adăugat acesta.
De asemenea, la deschidere a vorbit ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, această ţară fiind un invitat special al Târgului de carte Gaudeamus.
Evenimentul de deschidere s-a încheiat cu un mic recital, care a fost un inedit omagiu adus Bucureştiului, susţinut de un actor ce l-a interpretat pe dramaturgul I. L. Caragiale.
Anul acesta, organizatorii târgului sărbătoresc limba şi cultura română în integralitatea ei, prin participarea Moldovei ca invitat de onoare - o provocare la dialog şi o reconectare necesară la nouta