Marea Depresie din secolul trecut a avut loc între 1929-1933 și dacă considerăm anul 1939, în care a început cel de-al Doilea Război Mondial, ca fiind anul în care s-a ajuns la o refacere economică cît de cît satisfăcătoare, atunci rezultă că în 10 ani întreaga lume a reușit „să iasă” din acea criză.
Prelungirea actualei crize economice mondiale, care durează din decembrie 2007, face aproape imposibil de determinat finalitatea metamorfozelor care au loc la nivel global. Putem doar presupune că și de data aceasta refacerea economică va dura 10 ani, ceea ce înseamnă că revigorarea o putem aștepta în 2017, adică peste 5 ani. În momentul cînd majoritatea țărilor vor ieși din criză - vom ști cu siguranță că transformările care au avut loc vor deveni cu adevărat ireversibile. Însă, atît timp cît durează criza, această perioadă este dedicată în totalitate transformărilor. De aceea, trebuie să fim gata de deturnări de situație, care, atenție, s-ar putea produce exact pe final, cînd „casele de pariuri” se vor închide.
Astfel, Uniunea Euroasiatică, animatorul căreia este însuși președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, are cel puțin 5 ani de zile pentru a-și pune la punct proiectul. Fondatorii spun că proiectul este deschis și pentru alți membri, care spre deosebire de Uniunea Europeană, nu impune atît de multe precondiții de aderare - lucru, care i-ar putea ajuta să avanseze mai ușor în achiziționarea de țări doritoare să facă parte din acest club. După experiența de aderare a României și Bulgariei, este clar că Uniunea Europeană va impune condiții tot mai dure pentru potențialele țări candidate. Așa deci, mai degrabă ajunge Uniunea Euroasiatică la „Berlin” decît Republica Moldova în Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană vrea ca Republica Moldova să realizeze reforme, să scape de corupție, dar toate aceste lucruri par pe alocuri cam fant