Educaţia, şcolile şi elevii au fost şi rămân o preocupare de maxim interes pentru deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România. Dovadă în acest sens sunt acţiunile pe care Ghervazen Longher le promovează în mod constant în mai multe localităţi ale judeţului, acţiuni de care beneficiază atât elevii de etnie poloneză, cât şi ceilalţi membri ai comunităţii din zona respectivă.
Una dintre acţiunile de tradiţie este proiectul educativ „Copiii Bucovinei”, privind dotarea cu aparatură a 11 şcoli din judeţul Suceava. Este un proiect care se derulează deja de zece ani şi de care au beneficiat peste 1.500 de copii. Printre şcolile care au primit aparatură pentru derularea în condiţii civilizate a procesului educaţional se numără cele din Soloneţu Nou, Cacica, Pârteştii de Sus, Poiana Micului, Păltinoasa, Siret, Moara sau Mănăstirea Humorului.
Tot pe această linie trebuie amintită cea mai mare investiţie cu bani aduşi din Polonia cu sprijinul lui Ghervazen Longher. Şcoala cu grădiniţă „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, instituţie de învăţământ dotată şi cu o sală de sport modernă, dar şi un cabinet medical, a fost finalizată în urmă cu câţiva ani şi a costat 1,5 milioane de euro, iar acum peste 170 de copii din sat învaţă la standarde europene.
Un alt punct important în ceea ce priveşte educaţia este schimbul de experienţă dintre copiii din România şi cei din Polonia. Sunt acţiuni care au loc anual, iar în taberele organizate în România sau Polonia ajung peste 150 de elevi, atât polonezi, cât şi de altă etnie, cum a fost şi cazul recent de la Pârteştii de Sus.
„Învăţământul este cheia dezvoltării unei societăţi civilizate. De aceea, am pus şi voi pune accent în continuare pe copii şi pe sprijinirea acestora. Voi milita mereu pentru a le crea copiilor un mediu propice pentru a învăţa, dar şi pentru organizarea unor acţiu