Europa este din nou divizată. De data acesta, mai-marii Europei nu pot ajunge la un acord în ceea ce privește bugetul Uniunii în următorul exercițiu financiar, 2014-2020. În timp ce unii lideri consideră „inacceptabilă” propunerea președintelui CE Herman Van Rompuy, alții speră ca summitul de joi și vineri să se încheie cu un acord.
Liderii europeni care participă la Consiliul care începe joi trebuie să rezolve două mari probleme: cum să rezolve problema Greciei și cum să construiască o bază mai solidă a Uniunii care să reziste în timp.
"Nu ştiu dacă putem ajunge mâine la un acord definitiv. Dorim acest lucru. Putem şi poimâine. Dacă va fi necesar, va trebui să ne vedem din nou la începutul anului viitor", a declarat cancelarul german în fața Parlamentului European.
Palatul Elysee a anunțat că Franța speră să se ajungă la „un compromis" la summitul european care începe mâine la Bruxelles. Mai mult, Hollande vrea ca la încheierea Consiliului European, șefii de stat să stabilească bugetul pentru următorul exercițiu financiar. Ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a apreciat că un compromis este "posibil" doar dacă "fiecare este rezonabil şi nu se concentrează pe tăieri şi rabaturi".
Într-o țară a euroscepticilor, premierul britanic David Cameron va accepta ca Marea Britanie să contribuie mai mult la bugetul UE pentru 2014-2020, indiferent de rezultatele negocierilor de la summitul care va începe joi, notează cotidianul britanic „The Guardian" în ediția sa de miercuri. De asemenea, Cameron este chitit să obțină o "înghețare" a inflației în bugetul pentru 2014-2020.
”Pentru Spania, e pur și simplu inacceptabil”, a declarat Mariano Rajoy, șeful guvernului de la Madrid. Potrivit propunerii lui Van Rompuy, Spania ar pierde aproape 20 de miliarde de euro ăn următorii șapte ani în domeniul ajutoarelor agricole, de coez