Așa cum a scris Capital în urmă cu aproape două luni, modificarea Codului de Procedură Civilă i-a băgat pe bancheri în ședință. În spatele ușilor închise, aceștia vorbesc de pierderi de milioane de euro.
Despre ce este vorba? Dacă o asociaţie de clienţi demonstrează în instanţă că o anumită clauză dintr-un contract de credit este abuzivă, toate contractele ce conţin respectiva prevedere pot fi denunţate.
Citește și Legea care dă peste cap calculele băncilor în procesele cu clienţii
Modificarea se potriveşte de minune situaţiei în care se află cele câteva mii de oameni care luptă în procesele cu mai multe bănci din România. Ceea ce susţin ei este tocmai faptul că anumite clauze din contractul de credit (unele care vizează formula de calcul al dobânzii, altele care se referă la comisioane) sunt abuzive. Cum contractele de credit sunt, în cea mai mare parte a lor, standardizate, vorbim despre mii de persoane cu aceeaşi problemă. Până acum, sunt suficiente cazuri câştigate de clienţi, însă legea românească spune că precedentul nu este izvor de drept, motiv pentru care fiecare caz trebuie dezbătut separat. Modificarea la care facem referire va schimba radical situaţia.
Banca Naţională a României va analiza scrisoarea primită de la Asociaţia Română a Băncilor privind noul Cod de procedură civilă, care ar putea avea efect şi asupra contractelor bancare, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.
Zf.ro a publicat astăzi un material în care a dezvăluit că Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că "ar putea pune în dificultate industria banc